Colour Rendering Index – CRI bepalen

De CRI waarde is een bijkomend begrip bij kunstlicht. Deze waarde is sinds de introductie van led verlichting belangrijker geworden, aan de CRI waarde zelf valt niet zoveel te veranderen. Met de komst van led verlichting veranderde er wel behoorlijk wat ten opzichte van conventionele verlichting, de kleurweergave van led was drastisch aangetast door de niet door ontwikkelde led technologie.

U herinnert zich vast nog wel uw eerste led lamp die u aanschafte, de lichtuitstraling was een beetje grauw en bevatte weinig kleur. De CRI waarde verteld ons dus tegenwoordig bij een led welke kleurweergave de lichtbron heeft. CRI (Colour Rendering Index) wil dus eigenlijk zeggen; kleurweergave. Gelukkig is anno 2018 de led industrie flink verbeterd en kan ook een led lichtbron gebruikt worden voor het uitlichten van kleuren.

Zonlicht en CRI

Van elke lichtbron wordt bepaald welke waarde het krijgt op de kleurweergave index. Aan de hand van een vergelijking van de weergave van acht referentie kleuren wordt gemeten hoeveel kleuren de lichtbron weergeeft. De waarde van deze kleurweergave index kan variƫren tussen 0 en 100, waarbij 100 gelijk is aan de referentie lichtbron zonlicht. Deze waarde wordt met zonlicht (daglicht) vergeleken omdat dit een vaste waarde is waarbij men kleuren kan zien. De CRI waarde verteld ons de vergelijking van kunstlicht en zonlicht, des te hoger de CRI waarde is des te meer is het vergelijkbaar met zonlicht. Er bestaan ook methoden waarbij de vergelijking plaats vindt met een gloeilamp, 100 is dan de waarde die overeenkomt met de gloeilamp.

3_doosjes_tissues_voor_kleur_bepaling_CRI

Vergelijking van CRI waarden of kleurweergave index

 

Wat moet ik kiezen?

Er zijn verschillende casussen waarin de waarde leidend is in een lichtplan. Een mooi voorbeeld hiervan is de schoenenwinkel; Schoenen zijn een item waarbij de kleur een grote speelt. Wanneer deze onder een lichtbron wordt geplaatst met een CRI waarde lager dan 70 heeft dit item, wanneer men buiten komt in het daglicht plotseling een andere kleur. Het is van groot belang voor een schoenenwinkel een CRI 90 of hoger te hanteren. Deze hoge waarde was bij conventionele verlichting standaard. Bij led verlichting is dit nog niet het geval. Laat u dus goed adviseren door een expert op het gebied van led verlichting, goedkope led panelen voor uw winkel lijken een uitkomst maar de resultaten zijn vaak slecht voor de verkoop. Kan uw verkoper over deĀ kleurweergave index geen informatie verstrekken dan raden wij u aan om even verder te kijken voor dat u tot aanschaf over gaat.