Lichtwaarden uitgelegd – Waar moet je op letten bij verlichting

CRI – Colour Rendering Index

  • Vertaling: Kleurweergave index

De CRI waarde van een lichtbron wordt bepaald aan de hand van een vergelijking van de weergave van acht referentie kleuren. De waarde van deze index kan variëren tussen 0 en 100. Waarbij 100 gelijk is aan zonlicht, als we spreken over kleurweergave. De CRI waarde beschrijft ons dus hoe echt de kleuren uitkomen onder kunstlicht.

Een goed praktijk voorbeeld van het bepalen van de juiste CRI is de verlichting voor kleding, schoenen en accessoires. Wanneer deze onder een lichtbron wordt geplaatst met een CRI waarde lager dan 70 heeft dit object, wanneer men buiten komt in het daglicht plotseling een andere kleur. Het is daarom van groot belang om de juiste CRI waarde te laten bepalen voor een winkel of showroom.

Kelvin waarde

De Kelvin waarde toont ons de kleurtemperatuur van kaarslicht tot daglicht. Hoe hoger de waarde Kelvin (5000K) is, des te witter/blauwer is het licht en wordt omschreven als koel licht. Bekijken we de andere zijde van de Kelvin tabel (2200K) dan zien we roder licht, dit wordt warm licht genoemd. Deze waarde helpt bij het bereiken van de juiste mindset, warm licht helpt je te ontspannen waar koud licht je juist helpt om je te concentreren.

LUX

De LUX waarde van licht wordt bepaald op een oppervlak, dit neemt toe door reflectoren en de bundel waarin het licht wordt verspreid. Een verschil met Lumen is, Lumen waarde blijft bij een lichtbron hetzelfde maar wanneer de reflectie verandert kan ook de LUX waarde veranderen.

Lumen

De lumenstroom van een lichtbron geeft aan hoe fel het licht is dat de lichtbron produceert, door een reflector wordt de lichtspreiding aangepast en verandert de lumenstroom niet maar wel de LUX waarde van het te verlichten oppervlak.

Lumen duiden tegenwoordig de lichtopbrengst aan bij LED verlichting, waar bij gloeilampen dit nog werd aangeduid in wattage. De wattage tegen over lumen opbrengst van LED is niet vergelijkbaar door het enorme verschil in opbrengst per watt stroomverbruik.

Levensduur

De levensduur van LED verlichting wordt aangeduid in branduren, vaak ligt deze grens rond 25.000 uur. Deze gestelde grens is een richtlijn waarbij de fabrikant de juiste lichtopbrengst kan garanderen. Dit wel zeggen dat LED verlichting naar mate het gebruik toe neemt, de lichtopbrengst terugloopt. De garantie wordt dan vaak ook gegeven tot 25.000 uur met een opbrengst van 70% van de opbrengst bij aanschaf.

LED zal dus langer meegaan dan de aangegeven 25.000 uur, in de meeste gevallen is 30% minder opbrengst geen ramp. Denk bijvoorbeeld aan een slaapkamer of inloopkast waar de lichtsterkte een beetje afneemt. Wanneer er voor een kantoor of werkplaats met hoge lichteisen wordt geadviseerd houden wij bij PLT Licht rekening met de 70% norm na de gegarandeerde levensduur. Hoe doen we dit? We kijken aan de hand van de NEN Norm voor verlichting. In deze norm staat beschreven hoeveel licht er gewenst is op een werkplek. We nemen dus met de toekomst in gedachten een sterkere lichtbron zodat de opbrengst na de levensduur nog voldoet aan de gestelde norm.

Geplaatst in Geen categorie.